Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (Synteza)

Abstract
Wpływ integracji z UE na rolnictwo: wyniki produkcyjne, relacje czynników wytwórczych i produktywność, dochody, przemiany strukturalne. Przemysł spożywczy w procesie integracji z UE: przyspieszenie rozwoju, poprawa produktywności, przemiany strukturalne. Wpływ WPR na rynki rolne: zakres oddziaływania, dopłaty bezpośrednie, kwotowanie produkcji, ceny regulowane i interwencja rynkowa, subsydiowanie eksportu towarów rolno-spożywczych. Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE: metody analizy konkurencyjności, ocena wyników handlu zagranicznego, ocena przewag komparatywnych, rozwój eksportu, przewagi cenowe.
Description
Seria: Program Wieloletni 2005-2009. Ekonomiczne i Społeczne Uwarunkowania Rozwoju Polskiej Gospodarki Żywnościowej po Wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, nr 177
Keywords
Citation
Belongs to collection